Kraambed

Na de bevalling begint de kraamperiode. In de eerste week kom ik nog een aantal keer langs om te zien hoe het gaat. We kunnen samen terugkijken op de bevalling, ik hoor graag hoe je die ervaren hebt. Daarnaast is het natuurlijk goed om te weten hoe het met jullie gaat, help ik je waar nodig en geef ik graag antwoorden op je vragen. Ik werk nauw samen met de kraamzorg, die de eerste week voor jullie zorgt en de controles veelal uitvoert.

Borst- of kunstvoeding

Het is goed om in de zwangerschap al na te denken over welke voeding je wilt gaan geven. De World Health Organisation adviseert om de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven en daarna nog minimaal tot 24 maanden door te gaan hiermee (in combinatie met andere voeding). Dit heeft vooral te maken met de gezondheidsvoordelen die borstvoeding geeft ten opzichte van kunstvoeding. Zo hebben kinderen op latere leeftijd minder obesitas en ontwikkelen ze minder allergie├źn. Moeders die lang borstvoeding geven hebben minder kans op het krijgen van bepaalde soorten van kanker.

Je kunt ook bewust voor kunstvoeding kiezen. Ook dit kun je zo natuurlijk mogelijk doen door te kiezen voor ‘kunstvoeding geven op verzoek’. Je houdt je dan niet aan de strikte klok, maar komt tegemoet aan de behoefte van je kind. Dit heet ook wel ‘therapeutisch flesvoeden’.

Nacontrole

Na de kraamweek zien we elkaar nog na een week of 6. Daarna is het vaak tijd om de zorg af te sluiten, maar dat wilt niet zeggen dat ik niet meer beschikbaar ben. Komen er nog vragen of ervaringen naar boven waar je graag over wilt praten, dan sta ik voor je klaar.

Los kraambed

Als je de hele zwangerschap en bevalling onder controle bent bij de gynaecoloog, kun je je bij mij aanmelden voor de zorg na de bevalling. In de zwangerschap kunnen we al kennismaken, zodat je na de bevalling een bekend gezicht ziet en ik al op de hoogte ben van jouw verhaal. Na de bevalling (of wanneer je weet dat deze zal plaatsvinden) neem je contact op en start de zorg op vanaf het moment dat je thuisgekomen bent. Je kunt je voor deze zorg aanmelden via het formulier op de website.

Interessante websites