Werkwijze

Caseload verloskunde

Eén-op-één-zorg is het uitgangspunt

Caseload verloskunde is een concept dat vanuit Nieuw-Zeeland zijn weg vindt richting de westerse wereld. Bij deze vorm van verloskundige begeleiding is het uitgangspunt kleinschalige, één-op-één-zorg.

Om persoonlijke en afgestemde begeleiding te kunnen geven, vinden wij het fijn en belangrijk om je zo goed mogelijk te leren kennen. Naast zwangere vrouw ben je tenslotte nog veel meer, namelijk: jezelf! Jezelf met je eigen leven, partner, (eventueel) gezin, werk en passies. Samen met jouw ervaringen en visie maakt dit wie jij bent. Om er echt voor je te zijn is tijd nodig en daarom begeleiden wij slechts een beperkt aantal zwangere vrouwen tegelijk in de praktijk. De kans is dan ook klein dat je onverwachts een collega treft.

Eén-op-één zorg heeft nog een mooi voordeel: uit onderzoek is gebleken dat de uitkomst van de zwangerschap positief beïnvloed wordt. Er is grotere tevredenheid over de periode van zwangerschap en bevalling, er zijn minder verwijzingen naar de gynaecoloog en minder medische ingrepen tijdens de bevalling.

Je eigen verloskundige

Als je je aanmeld, kun je zelf je verloskundige kiezen . Zij is degene die de begeleiding met jou afstemt en zij is daarmee het eerste aanspreekpunt voor jou de hele periode. In principe zal zij de zwangerschap, bevalling en het kraambed begeleiden en zie je de collega’s alleen indien nodig, of als je dit zelf fijn vindt.

Zwangerschap

Voor elke afspraak is ruimschoots de tijd en in overleg bepalen we welke afspraken meer of minder tijd nodig hebben. Een standaard afspraak duurt 60 minuten. Afspraken vinden plaats aan huis of op de praktijk. Waar en wanneer deze precies zijn zullen we in onderling overleg afstemmen. Samen zoeken we naar het ideale pad om ontspannen toe te leven naar de geboorte van je kind.

Echoscopie

Als basis-echoscopiste maakt Judith zelf de termijnecho en op indicatie vitaliteits-, groei- of liggingsecho’s. Voor de screeningsecho bij 13 en 20 weken verwijzen wij je graag door naar STAR-SHL. Wil je zelf graag een extra echo, dan is dat mogelijk. De kosten hiervoor draag je zelf, zie tarieven.

Bevalling

Natuurlijk, op eigen kracht, mèt aandacht!

Bevallen is het fijnste op de plaats en op de manier waar jij je het beste voelt. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, vanaf het moment dat jij het nodig vindt zijn wij bij je en blijven we om je te begeleiden op de manier die jij prettig vindt.

Kraamtijd

Na de geboorte begint het kraambed. Tijdens het kraambed komen we een aantal keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat. Ook voor deze afspraken geldt dat er ruim voldoende tijd is om te horen hoe het écht gaat.

Nazorg

Hoe de zwangerschap, bevalling en het kraambed ook verlopen er is altijd de mogelijkheid voor nazorg. Meestal wordt de zorg 6-8 weken na de bevalling afgesloten.

Medische indicatie

In sommige gevallen ben je de hele zwangerschap en bevalling onder controle bij de gynaecoloog. Je hebt dan vaak een zogenoemde ‘medische indicatie’. Je kunt je bij één van ons aanmelden voor de zorg na de bevalling, in je kraambed. In de zwangerschap kun je al kennismaken, zodat je na de bevalling een bekend gezicht ziet en wij al op de hoogte zijn van jouw verhaal.

Doulazorg

In het geval van een medische indicatie bieden wij ook doulazorg aan. Dit betekent dat we elkaar een aantal keer in de zwangerschap treffen en we tijdens de bevalling aanwezig zijn op jouw verzoek. De kosten voor deze begeleiding draag je zelf, zie tarieven.

Andere wensen?

Misschien merk je dat de wensen die je hebt anders zijn dan precies passend in de reguliere zorg. Met deze vraag kun je altijd bij ons terecht. Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn om jouw zwangerschap, bevalling en kraambed te laten aansluiten bij die wensen. Wat je ook kiest: wij zijn er voor jou en ondersteunen je bij de keuzes die je maakt!