Werkwijze

Caseload verloskunde

Eén-op-één-zorg is het uitgangspunt

Caseload verloskunde is een concept dat vanuit Nieuw-Zeeland zijn weg vindt richting de westerse wereld. Bij deze vorm van verloskundige begeleiding is het uitgangspunt kleinschalige, één-op-één-zorg.

Om persoonlijke en afgestemde begeleiding te kunnen geven, vind ik het fijn en belangrijk om je zo goed mogelijk te leren kennen. Naast zwangere vrouw ben je tenslotte nog veel meer, namelijk: jezelf! Jezelf met je eigen leven, partner, (eventueel) gezin, werk en passies. Samen met jouw ervaringen en visie maakt dit wie jij bent. Om er echt voor je te zijn is tijd nodig en daarom begeleid ik slechts een beperkt aantal zwangere vrouwen tegelijk in de praktijk. De kans is dan ook zeer klein dat je onverwacht een collega treft.

Eén-op-één zorg heeft nog een mooi voordeel: uit onderzoek is gebleken dat de uitkomst van de zwangerschap positief beïnvloed wordt. Er is grotere tevredenheid over de periode van zwangerschap en bevalling, er zijn minder verwijzingen naar de gynaecoloog en minder medische ingrepen tijdens de bevalling.

Zwangerschap

Voor elke afspraak is ruimschoots de tijd en in overleg bepalen we welke afspraken meer of minder tijd nodig hebben. Afspraken vinden plaats aan huis of op de praktijk. Waar en wanneer deze precies zijn zullen we in onderling overleg afstemmen. Samen zoeken we naar het ideale pad om ontspannen toe te leven naar de geboorte van je kind.

Echoscopie

Als basis-echoscopiste maak ik zelf de termijnecho en op indicatie vitaliteits-, groei- of liggingsecho’s. Voor de screeningsecho bij 20 weken verwijs ik je graag door naar STAR-SHL. Wil je zelf graag een extra echo, dan is dat mogelijk. De kosten hiervoor draag je zelf, zie tarieven.

Bevalling

Natuurlijk, op eigen kracht, mét aandacht!

Bevallen is het fijnste op de plaats en op de manier waar jij je het beste voelt. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, vanaf het moment dat jij het nodig vindt ben ik bij je en blijf ik om je te begeleiden op de manier die jij prettig vindt.

Kraamtijd

Na de geboorte begint het kraambed. Tijdens het kraambed kom ik een aantal keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat. Ook voor deze afspraken geldt dat er ruim voldoende tijd is om te horen hoe het écht gaat.

Nazorg

Hoe de zwangerschap, bevalling en het kraambed ook verlopen er is altijd de mogelijkheid voor nazorg. Meestal wordt de zorg 6-8 weken na de bevalling afgesloten.

Medische indicatie

In sommige gevallen ben je de hele zwangerschap en bevalling onder controle bij de gynaecoloog. Je hebt dan vaak een zogenoemde ‘medische indicatie’. Je kunt je bij mij aanmelden voor de zorg na de bevalling, in je kraambed. In de zwangerschap kunnen we al kennismaken, zodat je na de bevalling een bekend gezicht ziet en ik al op de hoogte ben van jouw verhaal.

Andere wensen?

Misschien merk je dat de wensen die je hebt anders zijn dan precies passend in de reguliere zorg. Met deze vraag kun je altijd bij mij terecht. Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn om jouw zwangerschap, bevalling en kraambed zo goed mogelijk te laten aansluiten bij die vraag.