Werkwijze

Caseload verloskunde

Jouw wensen zijn het uitgangspunt van onze begeleiding!

Caseload verloskunde is een concept dat vanuit Nieuw-Zeeland zijn weg vindt richting de westerse wereld. Bij deze vorm van verloskundige begeleiding is het uitgangspunt kleinschalige zorg, vanuit een klein team verloskundigen of zelfs slechts één verloskundige.

Jouw wensen zijn altijd het uitgangspunt voor onze begeleiding. Om persoonlijke en afgestemde begeleiding te kunnen geven, vinden wij het fijn en belangrijk om je zo goed mogelijk te leren kennen. Naast zwanger ben je tenslotte nog veel meer, namelijk: jezelf! Jezelf met je eigen leven, partner, (eventueel) gezin, werk en passies. Samen met jouw ervaringen en visie maakt dit wie jij bent. Dit heet ook wel women-centered-care. Om er echt voor je te zijn is tijd nodig en daarom begeleiden wij slechts een beperkt aantal zwangeren tegelijk in de praktijk.

Kleinschalige, persoonlijke zorg heeft nog een mooi voordeel: uit onderzoek is gebleken dat de uitkomst van de zwangerschap positief beïnvloed wordt. Er is grotere tevredenheid over de periode van zwangerschap en bevalling, er zijn minder verwijzingen naar de gynaecoloog en minder medische ingrepen tijdens de bevalling.

Je eigen, vaste team van twee verloskundigen

Wij werken bewust in een team van twee verloskundigen, die je beiden in de zwangerschap leert kennen. Hiermee zijn we minder kwetsbaar bij afwezigheid en beter belastbaar. Daarnaast zie jij altijd een bekend gezicht, want we vangen elkaar op bij ziekte, scholingen en vakanties en werken dus niet met een waarnemer als één van ons afwezig is. Dit betekent dat wij in een vakantieperiode minder zwangeren aannemen.

Tijdens de controles is volop ruimte om beide verloskundigen goed te leren kennen. Mocht je toch voorkeur hebben voor begeleiding door slechts één van ons, kunnen we altijd samen kijken naar de mogelijkheden.

Zwangerschap

Voor elke afspraak is ruimschoots de tijd en in overleg bepalen we welke afspraken meer of minder tijd nodig hebben. Een standaard afspraak duurt 30-60 minuten. Afspraken vinden plaats op een van de praktijklocaties of bij je thuis. Waar en wanneer deze precies zijn zullen we in onderling overleg afstemmen. Samen zoeken we naar het ideale pad om ontspannen toe te leven naar de geboorte van je kind.

Echoscopie

Als basis-echoscopiste maakt Judith zelf de termijnecho en op indicatie vitaliteits-, groei- of liggingsecho’s. Voor de screeningsecho bij 13 en 20 weken verwijzen wij je graag door naar STAR-SHL. Wil je zelf graag een extra echo, dan is dat mogelijk. De kosten hiervoor draag je zelf, zie tarieven.

Bevalling

Natuurlijk, op eigen kracht, mèt aandacht!

Bevallen is het fijnste op de plaats en op de manier waar jij je het beste voelt. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, vanaf het moment dat jij het nodig vindt zijn wij bij je en blijven we om je te begeleiden op de manier die jij prettig vindt.

na de geboorte

Na de geboorte begint het kraambed. Tijdens het kraambed komen we een aantal keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat. Ook voor deze afspraken geldt dat er ruim voldoende tijd is om te horen hoe het écht gaat.

Nazorg

Hoe de zwangerschap, bevalling en het kraambed ook verlopen er is altijd de mogelijkheid voor nazorg. Meestal wordt de zorg 6-8 weken na de bevalling afgesloten.

Medische indicatie

In sommige gevallen ben je de hele zwangerschap en bevalling onder controle bij de gynaecoloog. Je hebt dan vaak een zogenoemde ‘medische indicatie’. Je kunt je bij ons aanmelden voor de zorg na de bevalling, in je kraambed. In de zwangerschap kunnen we al kennismaken, zodat wij al op de hoogte zijn van jouw verhaal en wij weten wat je van ons nodig hebt.

Doulazorg

In het geval van een medische indicatie bieden wij ook doulazorg aan. Dit kan zijn omdat je de hele zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle bent, of wanneer er in de zwangerschap een indicatie is ontstaan en de zorg is overgedragen. In het eerste geval betekent dit meestal dat we elkaar een aantal keer in de zwangerschap treffen en we tijdens de bevalling aanwezig zijn op jouw verzoek. In het tweede geval kennen we elkaar al en zal het in de meeste gevallen vooral om de aanwezigheid bij de geboorte gaan. De kosten voor deze begeleiding draag je in beide gevallen zelf, zie tarieven.

Andere wensen?

Misschien merk je dat de wensen die je hebt anders zijn dan precies passend in de reguliere zorg. Met deze vraag kun je altijd bij ons terecht. Samen kunnen we jouw wens onderzoeken en ontdekken wat de mogelijkheden zijn om de begeleiding van jouw zwangerschap, bevalling en kraambed te laten aansluiten bij die wensen. Wat je ook kiest: wij zijn er voor jou en ondersteunen je bij de keuzes die je maakt!