Wonen op afstand

Wanneer je op zoek bent naar een passende zorgverlener, zul je soms merken dat de praktijk of verloskundige die jou aanspreekt niet altijd werkzaam is in het gebied waar jij woont. Toch is het altijd mogelijk om contact te zoeken met de zorgverlener van jouw keuze en je vraag voor begeleiding voor te leggen.

Onze praktijk is gevestigd in Wemeldinge en Nieuw- en Sint Joosland, regio Beveland/Walcheren, Zeeland. Wij verlenen zorg in de regio rondom de praktijk en rondom het woongebied van de verloskundigen die bij de praktijk werken. Dit houdt in dat we een ruim gebied kunnen voorzien van begeleiding vanuit de visie die past bij caseload verloskunde.

Caseload verloskunde houdt ook in dat wij, per team van twee verloskundigen, een beperkt aantal zwangere vrouwen begeleiden. Voor ons betekent dat in de praktijk maximaal 12 vrouwen per maand. Het geeft ons de kans om op deze manier met tijd en aandacht je controles vorm te geven en je begeleiding te bieden die past bij jouw wensen en behoeften.

Wat nu als je verder weg woont?

Ook wanneer je buiten ons werkgebied woont kun je jezelf (indien er ruimte is) aanmelden voor begeleiding tijdens je zwangerschap, bevalling en kraambed. Vaak heb je een goede reden waarom je de zorg verder van huis zoekt. Deze begeleiding ‘op afstand’ neemt wel een aantal punten met zich mee die we graag bespreekbaar maken, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. We lichten deze punten graag kort toe: 

  1. In het geval van een huisbezoek is de tijd totdat wij arriveren groter. Je zult dus in sommige gevallen langer moeten wachten op onze begeleiding.
  2. In spoedsituaties zijn wij op afstand en dat betekent dat wij op die momenten een collega in jouw regio zullen contacten of een ambulance inzetten.
  3. Wij hebben als praktijk niet met ieder ziekenhuis een toelatingsovereenkomst gesloten. Dit heeft met verschillende organisatorische afspraken te maken. In geval van een spoedsituatie kun je altijd bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht. Voor poliklinische bevallingen zullen we moeten uitwijken naar een ziekenhuis waarmee we een toelatingsovereenkomst hebben afgesloten: ADRZ in Goes, of ZorgSaam in Terneuzen
  4. De zorgverzekeraar verzorgt vanuit het basispakket een kilometervergoeding tot maximaal 140km voor de zorgverlener. Wanneer wij meer dan 140km rijden om zorg te kunnen verlenen worden deze kosten aan je doorberekend: 0,32ct per gereden km. Deze factuur ontvang je na de kraamperiode. Gedurende de hele periode van begeleiding verwachten wij minimaal 4x bij je aan huis te komen (1x tijdens de bevalling en 3x voor een kraamvisite).

Samenwerking met collega’s

Binnen Nederland zijn er veel caseload verloskundigen werkzaam. Samen hebben we een vrij uitgebreid netwerk waarin achterwacht-afspraken mogelijk zijn, echter geldt dit nog niet voor alle regio’s. Zeeland is een van de regio’s waar caseload verloskunde nog niet ruim is opgezet, maar dat wilt niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om de begeleiding te krijgen die aansluit bij jouw wensen. We denken graag met je mee!