Echoscopie

Judith is onze vaste echoscopiste voor alle basisecho’s.
We bieden de volgende echo’s in de praktijk aan:

  • Vitaliteitsecho (+/- 8wk)
  • Termijnecho (+/- 11wk)
  • Groeiecho (+/- 32wk)
  • Liggingsecho (+/- 35wk)
  • Echo op eigen verzoek (vanaf 8wk)

Voor de 13-weken-echo en de 20-weken-echo verwijzen wij je graag door naar STAR-SHL.

Vanuit de basisverzekering wordt een drietal echo’s standaard vergoed: de termijnecho, de 13-weken-echo en de 20-weken-echo. De vitaliteits-, groei- en liggingsecho’s worden alleen vergoed op indicatie.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho vindt plaats rond de 8 weken zwangerschap. Hij heeft als doel om te zien of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of er een kloppend hartje aanwezig is en wat de geschatte termijn is. De echo wordt op indicatie gemaakt en dat betekent dat niet iedereen deze echo standaard aangeboden en vergoed krijgt.

Termijnecho

De termijnecho vindt plaats rond de 10-12 weken zwangerschap. Hij heeft als doel om de precieze termijn van de zwangerschap te bepalen. Na deze echo wordt de uitgerekende datum vastgelegd. Dit is de datum waarop je 40 weken zwanger bent en geen belofte van geboorte. De geboorte vindt veelal plaats tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Deze echo wordt aan iedereen aangeboden en vergoed vanuit de basisverzekering.

Groeiecho

De groeiecho’s vinden plaats vanaf 28 weken en zijn op indicatie. Ze hebben als doel om een inschatting te maken van de groei van de baby op dat moment. De echo’s geven dus geen zekerheid (marge 15-20%), maar zijn een extra hulpmiddel als er twijfel is over de groei. Uit onderzoek blijkt dat het maken van groeiecho’s zonder indicatie geen betere uitkomsten oplevert. Om die reden worden ze niet standaard aangeboden, maar alleen op indicatie gemaakt en vergoed.

Liggingsecho

De liggingsecho vindt plaats rond de 35 weken zwangerschap. Het doel is het bepalen van de ligging van de baby. De echo wordt op indicatie gemaakt, namelijk wanneer er twijfel is over de ligging. De echo geeft uitsluitsel over de ligging op dat moment, maar biedt geen zekerheid dat de baby ook zo zal blijven liggen. Deze echo is op indicatie en daarmee vergoed vanuit de basisverzekering.

Echoscopie op eigen verzoek

Heb je geen indicatie, maar wil je toch graag tussentijds een echo? Dat kan! Wij bieden de mogelijkheid om, op eigen kosten, een echo aan te vragen. Dit kan vanaf 8 weken zwangerschap op elk moment in de zwangerschap.