Kinderwens

Al voordat je zwanger bent is het mogelijk om een afspraak te maken. Wij bieden hiermee de mogelijkheid tot een informatieve afspraak waarbij we samen kijken naar de ideale situatie om een zwangerschap tot stand te brengen. Denk hierbij aan leefstijl, medicatiegebruik of medische voorgeschiedenis die invloed kunnen hebben op zwanger worden en zwanger zijn. Ook als je vorige zwangerschap, bevalling en/of kraambed heel intens was, of als je wensen hebt buiten de richtlijn ben je welkom om vooraf al kennis te komen maken.

De kosten van een afspraak op het kinderwensspreekuur worden niet standaard vergoed. Controleer je polisvoorwaarden als je wilt weten of je (een deel) vergoeding kunt ontvangen. Kosten voor een afspraak kun je terugvinden bij tarieven. Je kunt je telefonisch aanmelden of via het contactformulier. Dan neemt een van ons binnen 5 werkdagen contact met je op.

Nieuwe zwangerschap na hyperemesis gravidarum (HG/ernstige zwangerschapsmisselijkheid)
Heb jij een HG zwangerschap achter de rug en groeit toch de kinderwens weer? Weet dat je bij ons terecht kunt voor een voorbereidingsgesprek op de eventueel nieuwe zwangerschap. Samen kunnen we kijken hoe de vorige zwangerschap verliep, wat werkte en wat niet en het is mogelijk om na te denken over preventieve behandelopties. We maken gebruik van het voorbereidingsplan van Stichting ZEHG.

Algemeen advies als je een kinderwens hebt
Het lijkt een inkoppertje dat het belangrijk is om zo gezond mogelijk te leven. Niet alleen als je zwanger bent, maar dus ook al als je zwanger wilt worden. Een gevarieerde voedselinname en het laten staan van genotmiddelen zoals alcoholische dranken, sigaretten en (soft-)drugs, door zowel mannen als vrouwen, draagt positief bij aan de vruchtbaarheid.

Daarbij wordt geadviseerd al 4 weken vóór de bevruchting te starten met het innemen van extra folaat (foliumzuur). Dit wordt vaak gebruikt in de vorm van een supplement, maar kan ook heel goed uit voeding worden gehaald. Hiermee kun je dus al starten op het moment dat de kinderwens er is.